Dit is het uitbeelden van historische gebeurtenissen en/of tijdvakken door middel van demonstraties van het dagelijks leven in gereconstrueerde historische kostuums met gebruik van eveneens gereconstrueerde historische gebruiksvoorwerpen, op een bepaalde plaats (historisch of niet) voor educatieve doeleinden.
Zowel de kostuums als de gebruiksvoorwerpen zijn zo authentiek mogelijk nagemaakt, hetzij met nog steeds beschikbare materialen hetzij met materialen die zo veel mogelijk op de oorspronkelijke lijken.
Aan deze reconstructies gaat zeer nauwkeurig bronnenonderzoek vooraf. Deze bronnen kunnen zeer uiteenlopend zijn: archeologische bodemvondsten, geschriften uit de betreffende historische periode, moderne of gelijkende materialen en samenlevingen die qua samenstelling, vorm en/of gebruik gelijkenis vertonen met de betreffende historische oorsprong, en geschriften over de betreffende historische periode uit het meer recente verleden.
Levende geschiedenis
Levende geschiedenis wordt vaak in één adem genoemd met re-enactment, hoewel hiermee toch enkele verschillen bestaan: bij demonstraties van levende geschiedenis gaat het in de regel om uitbeeldingen van de totale historische samenleving (vaak met nadruk op huisnijverheid), terwijl in re-enactment voorstellingen vaak de uitbeeldingen van historische veldslagen centraal staan. Ook hoeven dergelijke voorstellingen niet per se educatief bedoeld te zijn, maar ook recreatief. Hierdoor hoeft de authenticiteit van dit soort demonstraties niet altijd even hoog te zijn.
Oorsprong van levende geschiedenis
Levende geschiedenis kent een relatief jonge voorgeschiedenis. Het ontstond als een zijtak van de archeologie in de jaren zestig en zeventig, toen archeologen in Noordwest-Europa door middel van historische leefexperimenten probeerden bevestigingen te vinden voor hun wetenschappelijke hypotheses die zij op bodemvondsten loslieten. Tijdens deze leefexperimenten leefden de deelnemers zo veel mogelijk op de wijze van de beoogde periode en met beschikking van soortgelijke materialen als in dit tijdvak. Ook probeerde men kleding uit die tijd na te maken, vaak zo veel mogelijk met dezelfde gereedschappen en materialen als die uit het bedoelde tijdvak.
Sinds de jaren negentig zijn onder invloed van re-enactment verenigingen uit Engeland en Amerika, waar dit verschijnsel al veel ouder is, in Nederland ook de nodige verenigingen ontstaan. Deze zijn vaak opgericht door historisch geïnteresseerden, niet noodzakelijk afkomstig uit de wetenschappelijke wereld. Doordat veel verenigingen voor levende geschiedenis tegenwoordig ook militair-historisch gerichte activiteiten uitvoeren, is de scheidingslijn vaak moeilijk meer te trekken.
Een overzicht van verenigingen vanaf de Middeleeuwen vind je hier.
Excerpt van Wikipedia
Historische garderobe
Voor je historische garderobe : daarvoor kan je bij Robes and Cloaks terecht. Wij verzorgen historische kostuums met o.m. onderkleding, bovenkleding, hoofdbedekking en accessoires, voor re-enactment, levende geschiedenis, thema-bruiloften, musea, toneel en film.
Bij wat wij doen maken we gebruik van onze inmiddels uitgebreide kennis van historische kledij, van de vroege middeleeuwen tot 1950. Onze kennis komt uit diverse bronnen. We onderzoeken bijvoorbeeld middeleeuwse kunst, patronen, geïllumineerde manuscripten en archeologische vondsten. Dit onderzoek vullen we aan met onderzoek gedaan door historici, re-enactors en kostuum-makers.
Deze kennis steken we in onze producten. Ook zijn we vaardig in vele handwerktechnieken zoals borduren, kantklossen en meer. Een dergelijk handgemaakt detail kan je historische garderobe uniek en “af” maken.
Bij het ontwerpen van je bestelling sta je zelf centraal. Uiteindelijk gaat het om jou en jouw specifieke wensen. We bespreken je “historische alter ego”, welke kleding en accessoires gepast zijn voor die persoon en hoe jij graag wilt dat het er uit gaat zien.
De kleding wordt op maat gemaakt. Soms kun je zelf je maten opnemen en ons die via e-mail aanleveren, en in andere gevallen nemen wij je maten op, in ons atelier, bij je thuis, in het museum of op bivak. Ook kan het voorkomen dat er tussentijds pas momenten worden ingelast. Zo verzekeren we ons ervan dat je aankoop je goed past.
Onze producten zijn standaard met de hand afgewerkt. Je zul geen machinenaden aan de zichtbare zijde vinden. Dit geeft je aankoop een historisch correcte uitstraling. Laat je inspireren door ons portfolio.
De verdere afwerking is helemaal aan jou: wil je er bijvoorbeeld versiering op hebben in de vorm van borduurwerk? Dat kan! Wil je een stapje verder gaan en je kledingstuk helemaal met de hand laten maken, zoals dat toen ging? Ook dat is mogelijk.
Een historische garderobe voor levende geschiedenis : periode-correct en hand gemaakt. Onduidelijkheden, vragen, suggesties? Mail of bel ons!
Kijk voor voorbeelden hier.
Handige links
- Volkse mannenkostuums rond 1600
- Westerse kostuumgeschiedenis
- Utrechtse kostuumcollectie naar Rotterdam
- Beleef het verleden
- Kledingdracht late Middeleeuwen
- SchoolTV – kleding in de Gouden Eeuw
- Bataille
- Evolution of Fashion
- Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis
- Levende Geschiedenis – Middeleeuws Festijn
- Levende Geschiedenis – Historisch Festijn Vorden