Willem van Oranje molensteenkraag

Rijksmuseum 80-jarige Oorlog

In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Op tal van manieren wordt dit jaar – en bij u in de buurt misschien zelfs elk jaar – stilgestaan bij deze jarenlange opstand van de Nederlanden onder leiding van Willem van Oranje tegen het Spaanse gezag.

U kent de verhalen maar al te goed over heldhaftig wapengekletter en glansrijke overwinningen, maar ook over stadbelegeringen, vervolging, vluchtelingen en terreur. Begrippen als de beeldenstorm, het Leidens Ontzet, de slag bij Nieuwpoort en namen als Alva, Van Oldenbarnevelt en Piet Hein staan in ons nationaal geheugen gegrift.

In de tentoonstelling 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland zijn tweehonderd kunstwerken en voorwerpen te zien die zelf een rol speelden in dit conflict. Als ooggetuigen vertellen ze het verhaal van het ontstaan van ons land en de splitsing van het huidige België. Een tentoonstelling die u vast zal interesseren. Wie weet vindt u er iets terug over de geschiedenis van uw stad of provincie.

Bent u in het weekend van 12 en 13 januari herkenbaar aan uw historische kleding of stadskleuren, dan bieden wij van 11 – 15 uur speciaal voor u:

  • een kopje koffie of thee
  • gratis gebruik van de videotour 80 Jaar Oorlog
  • een 17de-eeuwse groepsfoto à la de Nachtwacht

Veiligheid

Iedereen gekleed in historische kleding of stadskleuren is welkom. Gevaarlijke attributen, zoals rapieren, pieken of andere wapens en grote attributen zoals vlaggen zijn vanwege veiligheidsredenen helaas niet toegestaan.

Entreebewijs

Een entreebewijs voor het museum is voor eigen rekening. T/m 18 jaar of met de Museumkaart heeft u gratis toegang. Voor de tentoonstelling wordt geen toeslag geheven. U kunt de tentoonstelling nog t/m 20 januari 2019 bezoeken.