Slag om Grolle

Slag om Grolle

Het is 1627. De Spaanse vlag wappert op de kerktoren in Grolle. Kinderen spelen een spelletje op straat, handelaren pingelen over de prijs van hun waren, varkens draaien aan het spit. Alles lijkt rustig… Totdat het bericht komt dat het Staatse leger onder leiding van Prins Frederik Hendrik nadert. Paarden galopperen over het veld, kanonnen bulderen, musketten worden afgevuurd en de soldaten trekken ten strijde.

Grolle is in staat van beleg.

Slag om Grolle was een doorslaand succes 

De achtste editie van de Slag om Grolle is een groot succes geworden. Niet eerder werd het driedaagse evenement door zoveel mensen bezocht. 40.000 bezoekers kwamen een of meer dagen naar de Achterhoekse vestingstad Groenlo.

Aan de veldslag, die de belegering van het stadje in 1627 laat herbeleven, deden ruim 1100 binnenlandse en buitenlandse re-enactors mee. De binnenstad van Groenlo was aangekleed door handelaren, ambachten en muzikanten samen met 60 lokale groepen.

Op het slagveld werd door kanonniers, musketiers en piekeniers weer een fanatieke strijd geleverd.
De bezoekers die zich daarna in het straatleven anno 1627 dompelden, konden zowel vrijdag als zaterdag genieten van een fakkeltocht, waar naast re-enactors ook veel lokale groepen in meeliepen.
Uniek dit jaar was op zondag de één minuut stilte in de gehele binnenstad om alle oorlogsslachtoffers door de eeuwen heen te herdenken. De 1 minuut stilte werd aangekondigd door het luiden van de kerkklokken en daarna vervolgd door het blazen de taptoe.

Robes and Cloaks in Grolle

We hebben ons aangenaam vermaakt in een prachtig georganiseerd evenement!

En bijzonder dit bericht van een tevreden Iraliaanse klant!

HET STADSMUSEUM BRENGT DE 80-JARIGE OORLOG TOT LEVEN,
OOK MET GASTLESSEN OP SCHOLEN
Het stadsmuseum in Groenlo is geheel gericht op de 80-jarige oorlog en ontwikkelt plannen om het museum meer interactief te maken, met name voor kinderen. Als voorbereiding hiervoor biedt het Stadsmuseum scholen gastlessen aan over het leven van huursoldaten in de 80-jarige oorlog. Deze lessen worden op school gegeven.

Vanaf april 2019 gaan vrijwilligers vanuit het stadsmuseum ook op pad om op scholen in de regio een gastles te verzorgen over het eten in de tijd van de 80-jarige oorlog. Deze gastlessen zijn in principe bedoeld voor leerlingen uit groep 7 of 8.

In deze gastles gaan de kinderen ook actief aan de slag om met een recept dat met een ganzenveer geschreven is, het beslag te maken om daarna pannenkoeken op het open vuur te bakken en een maaltijdsoep te koken met ingrediënten uit die tijd.

Impressie

 

Video Slag om Grolle